11 Mart 2015 Çarşamba

"Bas-Çek" veya Sahne (Scene) Fotoğraf Modu

"Bas-Çek" veya Sahne (Scene) Fotoğraf Modu

Özellikleri ve İşaretlerinin Anlamı

Dijital fotoğraf makinesi otomatik (Auto), portre (portrait), manzara (landscape), spor (sports), hareket (action) ve gece portresi (night portrait, yani az ışıklı ortam) dahil çeşitli fotoğraf çekme modları sunar. Seçim modları genellikle dijital fotoğraf makinenizin üzerinde yer alan kadranın üstünde bulunur. Dijital fotoğraf makinenizde hangi fotoğraf çekme modlarının bulunduğunu belirlemek için makinenizi veya kullanıcı el kitabınızı kontrol edin.


Otomatik (Auto) mod

 Otomatik (Auto) modunun kullanılması:

Otomatik mod genel fotoğraf çekimi için iyi bir seçimdir. Bu ayarı kullandığınızda, dijital fotoğraf makineniz otomatik olarak poz, odak ve flaşı ayarlar.

Portre (Portrait) modu

 Portre (Portrait) modunun kullanılması:

Portre modunun kullanılması nesnenizin netleşmesine neden olur ve odak dışında kalan nesnenizin arkasındaki diğer nesnelerin de görülmemesini sağlar. Portre modu kişi, hayvan veya çiçek gibi tek nesnelerde iyi sonuç verir. Fotoğraf makinenizi dikey hale getirmeyi ve nesnenize yakınlaşmayı unutmayın.

Gece Manzarası (Night Landscape) modu

 Gece Portresi (Night Portrait) modunun kullanılması:

Bu modu gece veya az ışıklı koşullarda kullanın. Flaş fotoğraf makinesine yakın nesneleri aydınlatacaktır. Daha uzun süreli poz arka plandaki ayrıntıları yakalayacaktır. Üçayak gibi bir fotoğraf makinesi desteği veya düz bir yüzey kullanmak iyi bir fikirdir.
 
Manzara (Landscape) modu

 Manzara (Landscape) modunun kullanılması:

Manzara modunda dağlar, ufuk çizgisi ve geniş manzara gibi çok uzağınızdaki nesneleri yakalayabilirsiniz. Bazen manzara modunda otomatik olarak düşük obtüratör hızı seçilir, o zaman üçayak gibi sabit bir destek kullanmalısınız.
 
Makro (Close up)

 Makro (Close up):

Yakın plan fotoğraf çekimi için kullanılır, genellikle yaklaşma mesafesi (fotoğraf makinesine bağlı olarak) on cm. civarındadır. Daha fazla yakınlaştırma için ilave ekipmanlar gerekir (Close Up filtreleri, vb.)
 
Spor/Hareket (Sports/action) modu

 Spor/Hareket (Sports/action) modunun kullanılması:

Bu modda arabalar, atletler ve çocuklar gibi hareket halindeki nesneler yakalanır. Bu modu kullanırken makinenizi hareketli nesne yönünde çevirmeyi deneyin. Deklanşöre kısmen basarak poz ve odağı önceden ayarlayın. Fotoğraf çekimi için hazır olduğunuzda, deklanşöre tam olarak basın.
 
Gece Manzarası (Night Landscape) modu

 Gece Manzarası (Night Landscape) modu;

Geceleyin manzara fotoğrafı çekme amacı ile kullanılır, flaş kapalı olabilir, poz süresinin uzun olmasından dolayı görüntü bulanık olarak çıkar, makineyi bir yere sabitlemek gerekir.
 
Çocuk Modu

 Çocuk Modu:

Küçük çocukların fotoğraflarını çekmeye yarayan moddur, flaş genellikle kapalıdır
 
Kar Fotoğrafı Modu

 Kar Fotoğrafı Modu:

Karlı bir havada veya kar yağdığı zaman kullanılacak fotoğraf modudur.



--
Daha fazlası için fotobelgesel.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder