8 Mart 2015 Pazar

Eşdeğerlilik Yasası

"Eşdeğerlilik Yasası" Enstantane ve Diyafram Birlikteliği


Çizelgede yer alan sütunlarda ki değerler birbirinden farklı olsa da eşdeğerlik ilkesine göre bu değerlerle çekilen tüm fotoğraflar aynı tonda çıkar. Çünkü diyafram açıklığı örneğin f:5,6'dan f:8'e inerken enstantane değeri de 1/125'den 1/60′ getirilmiştir böylece diyafram küçülürken enstantane hızı azalarak birbirlerini dengelemektedir, bundan dolayıda dijital sensör üzerine aynı toplam değerde ışık düşmektedir.
Fotoğraf makinesinin S ve A modları eşdeğerlilik yasasına bağlı olarak çalışırlar. Örneğin "S" modunda enstantaneyi herhangi bir değere (1/125,1/250 vs.) getirdiğinizde diyafram ona bağlı otomatik olarak değişir.  P modu da eşdeğerlilik yasasına bağlı olarak çalışır ancak fotoğraf makinesi yüksek enstantane önceliğini seçer örn.1/250 veya 1/500 gibi
M Modunda ise eğer enstantane veya diyafram değerlerinden birini sabit tutup diğerini farklı ayarlarsanız aynı ışık koşullarında çekilen iki fotoğraf arasında ton farkı oluşur.
Ayrıca yukarıda bulunan tablonun örnek olarak verildiği, ve ışık ölçümüne göre enstantane diyafram bağlantısının yani eşdeğer rakamlarının farklı olacağı unutulmamalıdır.


--

Daha fazlası için fotobelgesel.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder