10 Mayıs 2015 Pazar

Objektiflerde Sarsıntı Azaltma (VR veya OS)

Sarsıntı Azaltma fonksiyonu, deklanşör düğmesine basıldığında kolaylıkla oluşan kamera sarsılmasını azaltır. Bu, kamera sarsılması ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda fotoğraf çekilirken kullanışlıdır. Sarsıntı Azaltma fonksiyonu size kameranın sarsılması riskini oluşturmaksızın yaklaşık 2 ila 4 adım daha yavaş obtüratör hızı ile çekme imkanı verir.

Sarsıntı Azaltma fonksiyonu, aşağıdaki durumlarda fotoğraf çekerken idealdir:


•İç mekanlarda, geceleyin, bulutlu günlerde ve gölgede yani kısaca karanlık koşullarda,

•Telefoto ile fotoğraflar çekerken.

Sarsıntı azaltma fonksiyonunu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;


• Sarsıntı Azaltma fonksiyonu, nesnenin hareket etmesi sonucu oluşan bulanıklığı gidermez. Hareketli bir nesnenin fotoğrafını çekmek için, enstantane (obtüratör) hızını yükseltiniz.

• Yakın plan çekimler yapıldığı zaman Sarsıntı Azaltma fonksiyonu kameranın sarsılmasını tam olarak azaltamayabilir. Bu durumda, Sarsıntı Azaltma fonksiyonunun kapatılması ve kameranın bir tripod ile kullanılması tavsiye edilmektedir.

• Sarsıntı Azaltma fonksiyonu, hareket eden nesnelerin çekimi veya gece çekim yapılması örneğinde olduğu gibi düşük hızlı bir obtüratör hızı ile tam olarak çalışmayacaktır. Bu durumda, Sarsıntı Azaltma fonksiyonunun kapatılması ve kameranın bir tripod ile kullanılması tavsiye edilmektedir.

•Bu fonksiyonun sürekli ve etkin kullanımı pil ömrünü kısaltabilir.

Fotoğraf; Tufan Dinarlı 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder